Hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Rólunk: Tomi és Ági

Tomi és Ági a spiritualitást egy teljesen új alapokra helyező párosa. Ők - egy teljesen új szemléletet adva - valóban kiforgatják a spirituális világot a négy sarkából. Egy olyan pár, akiket 4 éve tanítanak az Angyalok, a Démonok, a Hatalmasok és különböző Segítők, hogy megmutathassák Neked, miként érheted el a Lelked a spiritualitás hatalmas útvesztőjében.

LEHET, HOGY BÖLCS MARADNÁL, de egészséges biztosan nem. Popper Péter: Ne menj a romok közé könyvét olvasom, és már a harmadik fejezetben szembesültem ezzel a meglátásával, hogy ne mondj ki mindent, ami Benned van, mert bizony szavaidnak súlya van, és hatásuk sokszor, akár életeket tehet tönkre.

Így fogalmaz: „Az európai erkölcs kötelességeddé teszi, hogy egyértelművé törd magad. Pl. csak szeress, csak közönyös legyél, csak távolodj el stb. S ha a valóságban nem így van? Ha szeretsz, de néha eleged van, ha nem tudsz nélküle élni, de időnként untat, sőt gyűlölködsz, azt kívánod, bár menne el… Mindezt fojtsd el magadban! Tudom nehéz, tudom, hogy neurotikus lehetsz tőle, ha az elfojtás nem sikerül tökéletesen. Mégis, ha ezek csak átvonuló hangulatok, ne tedd őket maradandó sérelmekké.(…) Ne herdáld el könnyelműen, indulatból életed értékeit!”

Itt volt az a pont, hogy lecsaptam a könyvet…

Híres neves pszichológusok, az elfojtást elfogadott tényként kezelik? Az igaz, hogy ha csak valóban átvonuló, hirtelen haragból felbuggyanó érzelmi kitörésről van szó, bizony borzalmas károkat tud okozni. Mégis, eddigi tapasztalataink alapján az elfojtás rengeteg betegséget okoz. Ugyanis, ha ezek az érzelmi kitörések folyamatosak, többször esik meg, hogy a másik felé kritikát fogalmazol meg, akkor erről muszáj beszélned! Ugyanis, ha nem beszéled ki, nem mondod el, hogy mi van Benned – természetesen – szofisztikált formában, akkor olyan, mint egy méreg kapszula, melyet szépen lassan szopogatsz. Apránként minden kis méregcsepp fenn akad az energia rendszeredben, eltárolják a sejtjeid, és kész is a betegség meleg ágya.

Többször szembesültem már ezzel a hozzáállással tanulmányaim során, és őszintén a végletekig nem értek egyet vele. Már a szövegben is benne van, lehet neurotikus leszel tőle, de sebaj, majd kikezel egy pszichológus, esetleg pszichiáter a gyógyszereivel, hogy a társadalomba tökéletesen illeszkedő zombivá válj.

Cikkek & Videók

Szereted a cikkeinket? Tetszenek a videók? Gyere és iratkozz fel hírlevelünkre, és ismerkedj meg még jobban velünk!


Úgy gondolom, hogyha a másik valóban fontos számodra, joga van arra is, hogy tudja hetek, hónapok, vagy akár évek alatt mi minden gyűlt benned össze. Hiszen minél több mindent fojtasz el magadban, annál kevésbé menthető a kapcsolatod. Nem mindegy, hogy csupán pár csepp harag van a poharad alján, vagy egy egész vödörnyi fájdalmat és haragot zúdítasz a másik nyakába.

Mindenki beleesik